Anordna ett lajvevent


Möjligheterna för den som vill ordna ett eget lajvevenemang är nästintill oändliga. Det gäller bara att ha en bra idé, ett bra driv och och ett stort kontaktnät, sedan är det bara att sätta igång med planeringen.

Mycket behöver så klart vara på plats för att det ska bli ett riktigt lyckat event. Dels krävs många engagerade människor, utrustning, rekvisita och inte minst besökare. Ett sätt att dra ihop ett gäng som vill vara med och planera och strukturera upp eventet är att annonsera efter intresserade i sociala medier. I grupper på Facebook når man många som delar intresset på samma gång och kan hitta personer med rätt kompetenser.

Starta lajvföretag

Om du redan har erfarenhet av att ordna den här typen av evenemang och vill göra det flera gånger kan det vara en idé att starta ett företag som har som affärsidé att anordna just lajv. Det finns många saker som kan behöva köpas in för att användas om och om igen, till exempel mattält, dekorationer i ett visst tema eller lajvkläder till personalen. För en företagare är det då bra att det finns möjligheter att få hjälp med finansieringen. En privatperson har inte samma möjligheter, men som lajvföretagare kan exempelvis capcito.com hjälpa till med finansiella frågor. Det gynnar ofta en verksamhet om alla som är delaktiga gör det som de är bäst på. I det här fallet är förmodligen de flesta bäst på lajv, inte på företagsekonomi.

Planera rätt

När ekonomin är på plats och temat för eventet är valt är det mycket av den praktiska planeringen kvar. Det är också just denna bit som många tycker är den roligaste delen. All mat på eventet måste passa in i temat både i sättet den tillagas på och hur den serveras. Likaså måste personalens kläder och karaktärer passa bra in i temat och storyn som är valda. Är det en lajv med tema riddare finns det många erfarna lajvare att ta hjälp av. Precis som det är ett bra sätt att söka efter personer som är intresserade av att vara med och hjälpa till på sociala medier är det också ett bra sätt att efterlysa unika kläder eller rekvisita. Att återanvända och återbruka saker ligger i tiden och är bra både för miljö och ekonomi. Genom att låna eller hyra begagnade prylar kan kostnaderna hållas nere och mer fokus kan läggas på “det lilla extra” som gör att eventet blir en succé.

Bjud in besökare

En av de absolut viktigaste sakerna att göra innan det är dags för lajveventet att gå av stapeln är såklart att bjuda in alla som kan tänkas vilja komma och vara en del av tillställningen. Annonser i tidningar, på internet och inbjudningar till personliga kontakter räcker långt. Om all planering är välgjord kan det inte bli annat än succé!