Lajv i Sverige och världen


Lajv, på engelska kallat LARP (kort för Live Action Role-Playing), kan vara ett av de roligaste sätten att spendera några dagar om året på. Storleken och ambitionsnivån kan förstås variera mellan olika Lajv-events. Ibland sträcker sig ett event över flera dagar och innefattar väldigt ambitiösa kostymer som delas ut av arrangörerna. Lajv kan också i olika mån vara scriptade eller improviserade. I det här inlägget ska vi hur som helst ta en titt på några av Sveriges och världens största, och mest ambitiösa, LARP-events.

Scenografin kan spela en stor roll när det handlar om att arrangera ett lajv. Kanske behöver ni i samband med förberedelserna till och med lägga ett golv? Eller också är det helt enkelt bara så att du är sugen på att lägga nytt golv hemma. Ett nytt golv kan som bekant helt förändra upplevelsen av ett rum. Hos Byggmax kan du välja bland många prisvärda och högkvalitativa golv och det bästa av allt är att många av dem är så pass enkla att lägga att du kan göra det själv.

Noterbara svenska lajv-arrangemang

Det arrangeras varje år, och har arrangerats, flera speciella lajv i Sverige – även om de, som vi ska se, storleksmässigt inte når upp till samma deltagarantal som världens största lajv.

Trenne byar

Trenne byar är ett svenskt fantasy-lajv som arrangerades år 1994. Det var Sveriges dittills största LARP-event och lockade runt 1100 deltagare. Som förberedelse inför arrangemanget byggdes en spelvärld bestående av tre bosättningar. Allihop var fiktiva. I den värld det hela utspelade sig var tanken att större delen av befolkning inte skulle vara läskunnig och för att simulera detta konstruerade arrangörerna ett eget alfabet.

Hunaland

Ett exempel på ett stort svenskt lajv som hämtar inspiration från den verkliga världen är det vikingalajv som ett par gånger varje år hålls utanför Skillingaryd. Det utspelar sig på en plats som kallas för Hunaland och samlar hundratals deltagare varje gång det arrangeras. En intressant detalj är att lajvet utgår från Berghem, en by som är Sveriges enda permanenta skådeplats för just lajv.

Lajv med tusentals deltagare

När det gäller lajvevents med tusentals deltagare finns det ett som klår alla andra sett både till deltagarantal och ambitionsnivå för själva arrangemanget. Det är Pennsic War, världens förmodligen största lajv i alla kategorier.

Pennsic War

Världens förmodligen största LARP är ”Pennsic War”, ett medeltidslajv som varje år lockar fler än 10 000 deltagare. Om du bara ska uppleva ett enda lajv är det förmodligen detta du ska gå på. Deltagarna kommer från hela världen för att delta i vad som förmodligen är det mest genomarbetade medeltidslajvet i världen. Eventet arrangeras av en organisation som kallas för SCA och tar plats i över 17 dagar någonstans i USA.