Dräkter och kläder till lajv


När du väljer att åka på ett lajv kan det vara värt att se över eventuella dräktkrav som ställs på dig som deltagare. För vissa lajv krävs inget mer än det du hittar i garderoben, till exempel vid scenarion som utspelar sig i vår tid och som lägger fokus på ett mer vardagligt rollspel. Sedan finns det lajv som kräver en mycket strikt dräkt, till exempel vid en del historiska event eller en spelvärld som sträcker sig långt utanför vår egen.

Tid och pengar

Vid anmälan till lajvet är det bra att läsa igenom vad som förväntas av dig, inte minst i form av utrustning och dräkt. Om du till exempel siktar på ett historiskt krigslajv kommer du behöva både en tidskorrekt dräkt och vapen, vilket både är kostsamt och tidskrävande. Åker du på samma typ av lajv mer än en gång är det kanske värt investeringen, men tänk över hur mycket tid du har att lägga på din dräkt. Är det dessutom ett event som pågår under flera dagar kan det vara skönt med ett ombyte, så i slutändan kan det bli en ganska stor uppsättning kläder. Om du bara saknar en viss del av en rustning, eller ett specifikt vapen, går det ibland att låna av en vän eller någon i communityn.

Om du väljer att köpa så mycket av dräkten som möjligt får du räkna med att det kostar en rejäl slant. Det finns många hemsidor som säljer både dräkter och lajvvapen, men hantverket är inte gratis. Ibland går det dock att komma undan med billigare alternativ som du själv kan sy om eller ändra efter behov. På sidor som partykungen.se hittar du en uppsjö av dräkter, rekvisita, med mera. På vissa lajv kan du använda material direkt från butiken, medan det kan funka att modifiera rekvisitan till ett annat lajv.

Tips på vägen

Att ständigt köpa nytt material till varje lajv är inte hållbart, särskilt inte om du besöker många event under året. Alla kläder kan inte återanvändas varje gång, men vissa basplagg kan följa med mellan flera medeltidslajv till exempel. Om du ska på ett lajv som utspelar sig närmare vår tid finns det gott om fynd att göra i diverse secondhand butiker. Med lite tur hittar du något som passar på pricken, både storleksmässigt och tidstypiskt. Om inte räcker det ibland med en enklare modifikation för att få den perfekta outfiten. Är ni flera som vill bygga rekvisita kan ni spara pengar på att köpa material tillsammans – och få saker är så gemytliga som hantverksträffar.