Bordsrollspelet Mutant

Moln efter smäll

Mutant är utan tvekan ett av de mest älskade svenska bordsrollspelen genom alla tider. Den första version gavs ut redan 1984 och detta är ett av de första Svenska rollspelen som kom ut på marknaden. De legendariska svenska rollspelskonstruktörerna Gunilla Jonsson och Michel Petersén låg bakom mycket av arbetet med detta spel som gavs ut av företaget Äventyrsspel (som sedan bytte namn till Target Games). Mutant utspelar sig i framtiden, efter en svår katastrof. Namnet anspelar på de muterade djur med mänskliga egenskaper som finns i spelet tillsammans robotar och överlevande människor.

Originalspelet Mutant betingar idag höga priser på samlarmarknaden men spelet har givits ut i flera nya versioner. 2014 gjorde det Umeå-baserade företaget Järnringen stor succé med sin vackra nyutgåva av spelet. Det producerade kampanjen Undergångens arvtagare som av många anses vara en av de bästa rollspelskampanjerna som gjorts, alla kategorier. 2014 tog företaget Fria Ligan vid med Mutant: År noll. De har även gett ut denna svenska klassiker på engelska. En riktigt bekväm säng är viktig om du vill få ut så mycket som möjligt av läsning men spelar du rollspel som Mutant är bra stolar och ett stort bord som är det viktigaste.

Tärningar på bord

Mutant Rymd och Mutant Chronicles är två versioner av spelet som inte blev riktigt lika framgångsrika. Där placeras handlingen i en mer avlägsen framtid där mänskligheten återhämtat sig och börjat erövra rymden. Lite av den ursprungliga charmen har då gått förlorad och Mutant: År noll går i motsatt riktning med ett spel där det fortfarande glöder i askan efter den förlorade civilisationen.

Vad är det som gjort Mutant så framgångsrikt?

De versioner av Mutant som vi tar upp i den här texten har varit mycket välgjorda för sin tid och satt en ny standard. Författare som Andras Marklund och Anders Fager har bidragit med texter i de senare versionerna och även spelets illustrationer är av hög internationell klass. Många gillar även spelvärlden och rollpersonernas kamp för för överlevnad i en radioaktiv värld befolkad av besynnerliga varelser samtidigt som den kan ha inslag som är mycket välbekanta. Det är en slags retro science fiction med en unik touch som det är fråga om.

Person i futuristisk miljö

I Mutant kan alla hitta en passande rollperson, oavsett vad man vill uppleva och gestalta. Komplicerade PSI-Mutanter använder mentala förmågor, Muterade djur är ett härligt koncept som kan skapa både komiska situationer och situationer man kan relatera till. Människorna i spelvärlden är en slags preppers som rotar i resterna av en förlorad civilisation.

Bordsrollspel är en hobby som utvecklas mycket just nu och det finns flera svenska aktörer som jobbar med att gjuta liv i gamla klassiker som Mutant. Tillsammans med Drakar & Demoner är Mutant det svenska spel som fostrade den första generationen bordsrollspelare på 80-talet och många av dessa har valt att ta upp hobbyn igen efter att kanske ha gjort ett uppehåll på närmare 20 år. Samtidigt sker det en stor nyrekrytering och nu blir ett digitalt spel producerat, baserat på Mutant! Framtiden för dystopin Mutant ser med andra ord riktigt ljus ut.