Att välja din lajvkaraktär


Du som är intresserad av att åka på nästa lajvevent kanske vill förbereda dig riktigt ordentligt och anlända med en otroligt häftig karaktär.

Till lajvandet så är valet och planeringen av ens karaktär en mycket stor del av det hela då man under lajvandet ska leva och lära som sin karaktär. En grundregel för de som är nya med lajvandet är att de ska skapa en karaktär som har väldigt mycket mänskliga drag, då det blir betydligt lättare för de orutinerade att leva in som karaktären. När man har några lajvevent på nacken så vet man mer hur allting fungerar och då kan man våga sig på att leva upp till en karaktär som är Orch, en drake eller något annat icke-mänskligt.

Man brukar säga  att lajvandet slutar där ens fantasi slutar, men riktigt så fria tyglar har man inte riktigt. Något man måste tänka på när man skapar sin karaktär är att man ska kunna uppfattas som en sådan. Är man t.ex. en mycket lång person, låt oss säga två meter lång, då är det inte så smart ifall man skapar en dvärgskaraktär, det funkar liksom inte.

Samma begränsningar kan man ha ifall man är liten och tanig, då är det inte så uppskattat ifall man vill lajva som en Orch eller någon annan stor best.

För att alla ska ha det så trevligt som möjligt på lajvet så fungerar det bäst om alla försöker att spela så trovärdiga karaktärer som möjligt efter deras kropp och personlighet. Är man musikalisk av sig så kan man t.ex. lajva som trubadur.

Genom att respektera andra lajvare och läsa på om hur de olika raserna tycker om varandra så kan man uppleva något som påminner väldigt mycket om sagorna som lajvandet baseras på. För att visa på hur knasigt det kan bli så är det inte så bra ifall att två stycken mycket goda vänner åker på ett lajv tillsammans och att den ena spelar Orch och den andre Alv.

Eftersom lajvandet utspelar sig från en tid för länge sedan så är det absolut inte uppskattat att använda sig av telefoner, absolut inte smartphones. Men för att inte tappa bort varandra helt så kan man vara i behov av något slags kommunikationssystem, du kan hyra komradio utan att lajvare tar illa upp.

En Orch och en Alv skulle aldrig umgås tillsammans utan att försöka ta livet av varandra, så om en Alv och en Orch på lajvandet skulle umgås och skratta tillsammans så kan upplevelsen för många förstöras.

För de som lajvar för första gången så finns det på många lajv möjligheten att anmäla efter en lajv-fadder. Med fadderns hjälp, som ofta är en mycket rutinerad lajvare, så kommer ni att få lära er all vett och etikett samt deras världs lore (historia). För att bli tillräckligt insatt i lajvandet och kunna leva det fullt ut så kan det t.ex. vara bra att veta varför Alver och Orcher avskyr varandra.

Men det absolut viktigaste att komma ihåg är att allt och alla ska ha det otroligt kul med lajvandet. Oavsett vem du är eller vart du kommer ifrån så finns det alltid en plats för dig på lajvandet. Välkommen.