Sveriges största lajv


År 2013 anordnades vad som då var Sveriges tveklöst största lajv, ett lajv som än idag är ett av de absolut största som någonsin har anordnats i landet. Andra stora lajv i Sverige drar normalt runt 200 eller 300 deltagare, men på Dödsgryning, som anordnades i skogarna utanför Västerås under en vecka i maj 2013, kom närmare 1 800 lajvare för att spela tillsammans. Det var deltagare inte bara från Sverige, utan också från Nederländerna, Danmark och Ryssland. En anledning till att lajvet blev så stort och populärt kan ha varit för att nybörjare var välkomna; kraven på utrustning och kostymer var inte lika höga som på många andra lajv, och de som kanske inte känt sig bekväma att åka på lajv tidigare, trots att de varit nyfikna, vågade sig därför sannolikt till Dödsgryning.

Bakom lajvet stod lajvföreningarna Eleria och Enhörningen i Västerås, varav den sistnämnda är en lokal förening (så som namnet antyder). Det är ett enormt arbete att arrangera ett lajv av denna storlek, då alla deltagare måste checka in, och lajvområdet måste förses med bekvämligheter som toaletter och sophantering. Mellan 30 och 40 personer från föreningarna arbetade som funktionärer i skogen under lajvets sju dagar.

Om du själv skulle vilja åka på ett lajv som Dödsgryning, där det är okej att vara nybörjare, bör du se till att ha en bil som klarar både stadstrafik och terräng, eftersom du då kan köra hela vägen ut till lajvområdet i skogen. Du hittar till exempel flera passande bilmodeller hos Hyundai.