Skillnaden mellan lajv, rollspel, cosplay och reenactment


 

Lajv är en fantastisk värld där allt kan ske och allt är möjligt. Man bestämmer vem man vill vara och ingen ifrågasätter det. Det är ett lekfullt sätt att fly verkligheten ett tag och allt fler och fler hittar sysselsättningen. Denna sida kommer att handla om lajvets fantastiska värld, vad lajv är och hur det går till. Man kommer även att kunna läsa om några kända lajv och lajvsällskap. Men innan det behöver vi reda ut några begrepp som det är vanligt att man blandar ihop.

Lajv

När man lajvar hittar man på en karaktär (oftast, det finns lajv där man är kända personer också) och är den karaktären under ett event. Oftast är många med på ett lajv och man bygger upp hela byar där man under några dagar låtsas leva. Oftast finns en situation, kanske har man som karaktär ett uppdrag att göra något speciellt. Det finns olika regler för olika lajv. Många är så stränga att man inte får ha något ifrån sin vanliga värld, såsom sin mobiltelefon med sig. Ofta sker lajv ute i skogen där verkligheten inte stör spelarna.

Rollspel

Rollspel förknippas ofta med lajv. Skillnaden är helt enkelt att rollspel sker i tanken och inte fysiskt. En grupp spelare träffas och en spelledare leder spelet. Hur spelet ska utvecklas avgörs av hur spelarna beskriver vad deras karaktärer gör. Många ögonblick, såsom strider, utgörs ofta med hjälp av tärningar som kastas. Dessa tärningar har ofta tjugo sidor där 1 innebär att man gör ett perfekt slag medan 20 betyder att spelaren gör bort sig rejält.

Cosplay

Denna “genre” av dessa sysselsättningar är relativt ny. Den kom igång när det blev vanligt med konvent, mässor, där spelare av olika spel träffades. Där började man även arrangera tävlingar för bästa utklädnad till en känd spelkaraktär. Idag är cosplay mycket stort och det finns till och med internationella tävlingar. När man tävlar i sin dräkt brukar man även göra ett framträdande i några minuter som passar karaktären. Till exempel, om man skulle cosplaya Nalle Puh skulle man gå omkring och äta honung ut en burk och kanske sjunga en snutt.

Reenactment

Om Cosplay idag är en av de största sysselsättningarna av dessa, är reenactment den minsta. Eller, historisk reenactment, som man egentligen säger. När man håller på med detta är det mycket viktigt att man har en utklädnad som är tidsenlig för den karaktär man vill vara. Exempelvis, en norsk viking från 800-talet. Det är alltså mest fokus på äktheten. Men däremot låtsas man inte vara någon annan än sig själv, till skillnad från ovan nämnda rubriker. Reenactment är mer utav en sport, där man ofta återskapar kända ögonblick, såsom krigsslag. Ibland deltar flera tusen reenactmentare vid ett sådant slag.