Kult är en svensk rollspelsklassiker som såg dagen ljus, eller kanske snarare natten mörker, 1991. Den första utgåvan bestod av en box som innehöll böckerna vansinnet, sanningen och lögnen. Författarna Gunilla Jonsson och Michael Petersén är de två mest erfarna rollspelsskaparna i Sverige genom alla tider och de hade succéspelet Mutant (som vi skrivit om tidigare här på bloggen) i ryggen när Kult släpptes. Redan tre år efter den första utgåvan gavs Kult ut på nytt i ett mer påkostat format. Spelet togs emot mycket bra och har översatts till flera språk.
Rollspelet Kult är faktiskt högaktuellt idag. Det kommer snart att ges ut i n engelsk utgåva som sr mycket lovande ut. I skrivande stund har romanen “Döden är bara början” som utspelar sig i Kults universum just nått butikshyllorna. Verkat har två författare, inga mindre än rollspelets skapar; Gunilla Jonsson och Michael Petersén. Det går flera dagliga avgångar med flyg Stockholm Kalmar, vilket är praktiskt om du vill träffa författarna till vardags arbetar på SF-bokhandeln i Stockholm. Där kommer de att signera sin bok som verkar väldigt lovande utifrån vår lilla förhandstitt.
Kult bygger en mytologi där världen, så som vanliga människor upplever den, är en illusion. Spelets sanning är värld som befolkas av demoniska varelser, Demiurgen – skaparen – har lämnat sin värld åt sitt mörka öde. Där kommer rollpersonerna in i bilden. I Kult spelar man människor som kan genomskåda illusionen. Ofta handlar det om rna antihjältar som mentalpatienter och ockultister som begett sig ut farliga genom sina ritualr.
Kult var kontroversiellt!
Rollspel hamnade i skottgluggen när Kult släptes på marknaden. Flera butiker gick så lånt som till att helt plocka bort rollspel från sina hyllor efter att kult målats ut som dekadent, våldsförhärligande och till och med farligt. Spelet lyftes fram som ett skräckexempel och ansågs marknadsföra ockultism, droger och destruktivt sex. Även om man kanske kan hålla med om att det var lämpligt att sälja Kult i vanliga leksaksaffärer var mycket av kritik ren moralpanik, orkestrerad av en lite grupp religiösa som även propagerade mot till exempel hasch och hårdrock.
Boken “De övergivnas armé” är en enda lång svartmålning av rollspelare och lajvare och det är framförallt i Kults´s levande beskrivningar av onda gärningar som författarna hämtade sin ammunition. Det finns dock inte enda känt exempel på att rollspel skulle ha varit något annat än en kreativ och syssla syssla.
Idag är det inga problem att hitta n butik i för de som gillar rollspel och Kult är ett spel som bör finnas på hyllorna. Har du intet testat Kult rekommenderar vi att du gör. Det är fortfarande ett rollspel som inte något annat. Det handlar om en typ av urban skräck som lånat drag av författaren Clive Barkers skapelser. När det släpptes, för 25 år sedan, var det mycket ovanligt med spel som utspelad sig i nutid. Kult bröt alltså ny mark på flera sätt och brukar kallas för det mest framgångsrika svenska rollspelet genom alla tider.